یک استاندارد ایزو در زمینه مدیریت سیستمهای ایمنی و بهداشت شغلی است که در ماه مارس سال ۲۰۱۸ تدوین شدهاست. هدف این استاندارد کاهش بیماریها و آسیبهای شغلی است این استاندارد بر مبنای اسس ۱۸۰۰۱، کنوانسیونها و دستورالعملهای سازمان بینالمللی کار شامل ILO OHS2001 و استانداردهای ملی تدوین شدهاست. سازمان بینالمللی استانداردسازی ایزو ۴۵۰۰۱ (انگلیسی: ISO 45001) را به عنوان یک مبنای بین المللی در جهت سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای طراحی و تکوین نموده است.پیاده سازی سیتم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای یک تصمیم استراتژیک توسط سازمان برای تضمین این که پرسنل در فضای ایمن تر و با سلامتی بیشتر فعالیت مینمایند می باشد که خود سبب افزایش سود اوری سازمان در آن دوره و زمان می گردد.
سیستم مدیریت محیط زیست
استاندارد خانواده ISO 14000 شامل استاندارد های بین المللی در رابطه با سیستم های زیست محیطی می باشد.سیستم مدیریت زیست محیطی ابزاری است که سازمان را قادر می سازد تا به آن سطحی از عملکرد زیست محیطی که مقرر می دارد ، دست یابد و آن را به طور نظام یافته کنترل نماید. استاندارد مذکور تضمین کیفیت محصول و ارائه خدمات را به لحاظ هماهنگی با الزامات زیست محیطی و حفظ آن بیان می نمایند.
این سیستم شامل ساختار سازمانی، فعالیتهای طرحریزی، تعریف مسئولیتها، تعیین روش ها و فرآیندها و همچنین در اختیار گیری منابع لازم برای تهیه، اجرا، بازنگری وحفظ خط مشی زیست محیطی سازمان است.هر سازمانی بدون توجه به نوع یا بخش فعالیت خود میتواند از این استاندارد استفاده کند. استفاده از این استاندارد، این اطمینان را برای مدیریت شرکت و کارکنان آن و سهامداران خارجی ایجاد میکند که اثرات محیطی اندازهگیری شده و بهبود یافته است.
به وسیله این استاندارد به عنوان یک عنصر موثر و فعال در نظام مدیریت، عملکرد زیست محیطی سازمان را بهبود بخشیده، نظام مدیریت را منسجم و استاندارد کرده، اجرا و راهبری امور را هماهنگ ساخته، مدیران را با شیوه های حل مشکلات آشنا نموده و موانع ساختاری موجود را مشخص می سازد. این استاندارد انعطاف پذیر بوده و اجزای آن متناسب با ویژگیهای هر سازمان و نیز قوانین و شرایط محیط زیست هر کشور به شکل واقع گرایانه انتخاب می شود و با هدف برقراری نظام مدیریت زیست محیطی در نظام موجود در یک سازمان، شرکت و… استقرار می یابد، تا با روشی هدفمند و نظام مند، مشکلات و خطرات زیست محیطی مرتبط با فعالیتهای سازمان را در قسمتهای مختلف شناسایی و سپس به دسته بندی آنها بپردازد.در مرحله بعد برحسب اولویت بندی های صورت گرفته ، برنامه های مشخصی به منظور کنترل و کاهش خطرات و مشکلات مذکور، تدوین می گردد که در آنها حوزه فعالیت، زمان انجام، مسئولیت ها و روشهای انجام کار دقیقاً مشخص شده است.
درنگرش جدید مدیریتی نیز نگهداری مشتریان وفادار با ارزشتر از بدست آوردن مشتریان جدید است. استاندارد ISO 10002 علاوه بر اینکه راه و روشی برای ثبت شکایات مشتریان ارائه میدهد به پیگیری و ارزیابی و تجزیه و تحلیل شکایات مشتریان می پردازد. چون هدف اصلی دریافت شکایات مشتریان کسب اطلاع از مشکلات عملکردی سازمان و تلاش در جهت بهبود عملکرد سازمان است.
با اجرای این استاندارد سازمان هنگامی که شکایتی را از مشتری دریافت می کند این شکایات می تواند فرصت های زیادی را برای بهبود در محصولات و فرایندها در اختیار سازمان قرار دهد و در صورتیکه فرآیند رسیدگی به شکایات به درستی انجام شود، اعتبار و شهرت سازمان نیز خواهد سازمان دولتی یا خصوصی و یا کوچک و بزرگ باشد خواهد شد.
ims چیست؟ یک سیستم مدیریتی تلفیقی است که با یکپارچهسازی فرایندهای مدیریت حیاتی یک کسبوکار و ادغام استانداردهای کیفیت، مدیریت محیطزیست و ایمنی محل کار، توسعهیافته است. این ادغام به کسبوکارها اجازه میدهد تا مدیریت خود را ساده کنند، در زمان صرفهجویی کنند و کارایی را بهطورکلی افزایش دهد.
یک IMS موفق، زحمت و کار غیرضروری سیستمهای مدیریتی متعدد را کاهش میدهد. بهعنوانمثال، بهجای برگزاری ممیزی برای هر استاندارد، تنها یک ممیزی کفایت میکند.
نحوه ساختار گواهینامه IMS استانداردها را سازگارتر میکند و یکپارچگی مؤثرتر سیستمهای مدیریتی را در سه حوزه کلیدی: کیفیت، مدیریت زیستمحیطی و بهداشت و ایمنی شغلی امکانپذیر میکند. اکثر کسبوکارها سیستمهای مدیریتی مختلفی دارند که به طور صریح یا مبهم برای رسیدگی به حوزههای کلیدی مانند مدیریت کیفیت، مدیریت اثرات زیستمحیطی، امنیت اطلاعات، سلامت و ایمنی محل کار، نگهداری دارایی و غیره پیادهسازی شدهاند.
تمام سیستمهای مدیریتی در نهایت برای کارآمد کردن سازمان، برآوردهکردن نیازهای مشتری و حمایت از منافع ذینفعان به کار میروند؛ بنابراین، جنبههای مشترک بسیاری در آنها وجود دارد؛ بنابراین، اگر آنها به طور جداگانه عمل کنند، منجر به فرایندهای تکراری میشود که باعث اتلاف وقت و همچنین منابع شما میشود.
با یک سیستم یکپارچه، شما نهتنها میتوانید کسبوکار خود را بهتر مدیریت کنید، بلکه میتوانید از مزایای مطمئن بسیاری مانند بهرهوری منابع، کاهش هزینههای حسابرسی و بهبود ارتباطات داخلی نیز بهرهمند شوید.
سیستم مدیریت کیفیت پایش و نظارت رضایتمندی مشتریان
در تجارت های امروزی چنانچه سازمان ها مشتاق توسعه کسب و کار خود و همچنین ایجاد برند باشند، می بایست بیشتر از گذشته بر روی مباحث مرتبط با مشتریان تمرکز نمایند ، این تمرکز بر مشتری شامل مراحل مختلفی است از توجه به نیازمندی ها و الزامات مشتریان گرفته تا پایش رضایتمندی آنها و ایجاد بستر ثبت و رسیدگی به شکایات.
مراجع و سازمان های مختلف با همین هدف در طی سالیان مختلف اقدام به تدوین استانداردهای مختلف با موضوع مشتریان نمودند، از جمله این سازمان هافدراسیون بین المللی ایزو می باشد.
یكی از عناصر اصلی موفقیت سازمانی ، رضایت مشتری از سازمان و محصولات و خدمات آن است. بنابراین لازم است نظارت و سنجش رضایت مشتری انجام شود .این سند دستورالعمل هایی را برای تعریف و اجرای فرایندها به منظور نظارت و سنجش رضایت مشتری ارائه می دهد.
قابل ذکر است که پیاده سازی این استاندارد نیز صرف نظر از نوع یا اندازه یک سازمان و یا محصولات و خدمات ارائه شده توسط آن برای در نظر گرفته شده است و همچنین تمرکز این سند بر روی مشتریان خارجی سازمان است.
هدف اصلی یک سازمان با هر دامنه کاری ایجاد یک برند شخصی مطمئن و افزایش فروش است که پیش نیاز هر کدام از اینها ایجاد اعتماد در مشتریان است بنابراین با کمک گرفتن از این استاندارد, اطلاعات به دست آمده از نظارت و اندازه گیری رضایت مشتری می تواند به شناسایی فرصت های بهبود استراتژی های سازمان ، محصولات ، خدمات ، فرایندها و ویژگی های ارزشمند مشتری ، کمک کند و در نهایت چنین پیشرفت هایی می تواند اعتماد مشتری را تقویت کرد. سازمان ها باید بدانند تمامی موفقیت آنها در بازار کسب کار رابطه مستقیم با نظرات و رضایت مشتریان دارد و آنها هستند که منجر به مزایای تجاری یک سازمان یا برکناری آن سازمان میشوند .
استاندارد ایزو ۹۰۰۱ نشاندهنده روش پذیرفته شده برای انجام کاری است. برای مثال، علایم توقف همیشه هشتضلعی هستند و این یک استاندارد است. این روش پذیرفته شدن آنها است. اگر میخواهید خلاق باشید و یک علامت توقف مربعی شکل بسازید، در پیدا کردن خریدار برای محصول مشکل خواهید داشت.
یا یک شرکت برای اینکه محصول تولیدی امروزش یا محصول تولیدی دیروز یا فردایش متفاوت نباشد ملزم به رعایت الزاماتی مشخص در فرایندهای خرید مواد اولیه ، فرایند تولید ، انبارش و … است.
استاندارد ISO 9001 حاوی روش های پذیرفته شده برای بهره برداری و بهبود شرکت شما است. اصطلاح “سیستم مدیریت کیفیت” بارها در استاندارد استفاده می شود. این اصطلاح به فرآیندهای سازمان شما مربوط می شود که بر محصولات یا خدمات نهایی تاثیر می گذارد و اساسا، این تمام کاری است که شما انجام می دهید، همه چیز از جمله برنامه ریزی، فروش تا تحویل محصول را در بر می گیرد.
برای هر فرآیند در QMS (سیستم مدیریت کیفیت) ، قوانینی وجود دارد که شما باید آن ها را رعایت کنید. این فهرست به شما انواع الزامات سیستم مدیریت کیفیت در استاندارد را ارایه میدهد: